Kamis, 20 September 2018 02:31 WIB

Lembaga Korupsi Malaysia Tangkap Mantan PM Najib Abdul Razak

Editor : A. Amir
Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia menahan mantan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Mohd Najib Abdul Razak

Putrajaya, Tigapilarnews.com - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atau lembaga semacam Komisi Pemberantasan Korupsi di Indonesia telah menahan mantan Perdana Menteri Malaysia, berdasarkan siaran pers, Rabu (19/9/2018).

Datuk Seri Mohd Najib Abdul Razak dalam kasus perusahaan 1MDB terkait masuknya uang RM2,6 miliar ke rekening pribadinya. Penahanan dilakukan pada Rabu jam 16.13 waktu setempat di markas MACC, Putrajaya.

"Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia telah menahan bekas Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Mohd Najib Abdul Razak berhubung kes yang menarik perhatian masyarakat tempatan dan antarbangsa iaitu kes 1MDB berkaitan kemasukan wang RM2.6 bilion ke akaun pribadi beliau," demikian pernyatan SPRM, seperti dilansir laman Channel News Asia, Rabu.

Najib akan menghadapi beberapa tuduhan di bawah Pasal 23 (1) Undang-Undang Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009. Setelah mendapat izin mendakwa dari kejaksaan, Najib Razak akan dibawa ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada 20 September 2018 jam 15.00 untuk pertuduhan di Mahkamah.

SPRM juga akan bekerja sama dengan Polisi Diraja Malaysia (PDRM) untuk merekam percakapan Najib sebelum dia dibawa ke mahkamah keesokan harinya untuk membantu penyelidikan pihak polisi mengikuti Undang-Undang Anti-Pencucian Uang, Pencegahan Pendanaan Terorisme dan Pendapatan dari Kegiatan Ilegal (Amlatfpuaa) 2001.


0 Komentar